1981-17 sayılı genelge

Ankara, 27.3.1981

Özü : Harca konu olan işlemi yapan ve kağıt veya belgeyi düzenleyen kuruluşlar harcın ödendiğine ait makbuzu veya harç istisnası ile ilgili resmi yazıyı görmeden işlem yapmayacaklardır.

 

 

 

G E N E L G E

(17)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

Maliye Bakanlığının Resmi Gazetenin 21 Şubat 1981 gün ve 17253 sayılı nüshasında yayımlanan 8 seri no.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde; Harçlar Kanununun 123. maddesinde, Özel Kanunlarında harçla ilgili muafiyet hükmü bulunan kuruluşlar, ilgili vergi dairesinden veya gerekli hallerde Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğünden harçtan muaf olduğuna dair resmi bir yazı alıp harca konu olan işlemi yapan daire ve idarelere ibraz edeceklerdir. Ayrıca, ihracatın Teşviki ve Geliştirilmesi ile ilgili 8/182 Sayılı Kararname ve ana ek karar ve tebliğler gereğince harç istisnasının kapsamına giren işlemler için, Başbakanlık Teşvik ve Uygulama Dairesi Başkanlığından (TUD) bu konuda resmi bir yazı alıp işlemi yapan daire ve idarelere ibraz edeceklerdir.

Harca konu olan işlemi yapan ve kağıt veya belgeyi düzenleyen kuruluşlar harcın ödendiğine ait makbuzu veya harç istisnası ile ilgili resmi yazıyı görmeden- işlem yapmayacaklardır. Aksi halde Harçlar Kanununun 127. maddesindeki Bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça harçların tamamı peşin olarak ödenmeden harca mevzu işlem yapılmaz ve 128 maddesindeki, Gerekli harçları tamamen almadan işlem yapan memurlar harcın ödenmesinden mükellefler ile müteselsilen sorumludurlar. hükümleri gereğince    ilgililer hakkında işlem yapılacağı belirtilmiştir. Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Fuat BİLGİN

(Beyoğlu 8, Noteri)