1980-9 sayılı genelge

Ankara, 16.4.1980

Özü: Kolektif şirket ortaklarından birinin hissesini noterlikte devretmesi üzerine sözleşmenin değiştirilmesi işlemi nispi harç ve vergiye tabidir.

 

 

G E N E L G E

(9)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Kolektif şirket ortaklarından birisi hissesini noterlikte devir ettikten sonra, ticaret sicili memurunun ana sözleşmenin tadilini istemesi nedeniyle sözleşmenin değiştirilmesi işleminden ne biçimde harç ve damga vergisi alınacağı hakkındaki bir soru üzerine Adalet Bakanlığınca verilen 21 Mart 1980 gün ve 6837 sayılı yazıda aynen ... bir ticari şirketin ortaklarından biri veya birkaçının hissesinin diğer ortaklara veya başkalarına devir işlemi yapıldıktan sonra, ayrıca işleme konulan ve aynı değişikliği gösteren tadil sözleşmesinde harç ve verginin ne şekilde alınacağına ilişkin soruyu kapsayan 16 Ocak 1980 tarih ve 10 sayılı yazı ve ekleri incelendi.

 

Soruya konu teşkil eden devir senedi ile tadil sözleşmesinin her ikisi de aynı amaca yönelik bulunmakla birlikte, vergiye tabi tutulma yönünden her birisi hukuki bütünlüğü olan ve belli bir durumu kanıtlayan müstakil nitelik taşımaktadır.

 

Bunlardan ilkinin hükmünden yararlanılabilmesi için ikinci işlemin yapılmasına gerek duyulması ilk işlemden alınan verginin geri ödenmesini mümkün kılmadığı gibi, ikinci işlemin maktu harç ve vergiye tabi tutulmasını da gerektirmez.

 

Yapılan hizmete karşılık teşkil eden harcın da, her iki işlemden nisbi şekilde ve noksansız tahsili gerekmektedir.Bilindiği üzere Maliye Bakanlığının konuya ilişkin görüşü bu doğrultuda bulunmaktadır denilmektedir.Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yerine getirilmesini rica ederim.

 

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

 

Fuat BİLGİN y.

(Beyoğlu 8. Noteri)