1980-1 sayılı genelge

Ankara, 14.1.1980

Özü: iştirakçinin  hak devri  talebi maktu harç ve vergiye tabidir

 

 

G E N E L G E

(1)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Motorlu Araçlar Ticaret Dağıtım ve Sanayi A. Ş. ile Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. arasında düzenlenen otomobil dağıtım sistemine, imzaladığı taahhütname ile katılan kişinin bu taahhütname ile kazandığı iştirak hakkını bütün hak ve yükümlülükleri ile üçüncü şahsa devretmek istemesi halinde, devreden ile devralanın imzalarını kapsayan işlemin nisbi veya maktu harca tabi olması gerektiği hususundaki bir sorumuza Maliye Bakanlığının 24 Aralık 1979 gün ve GEL: HARÇ: 2232314 -150/96072 sayılı yazılarında aynen, Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 11. maddesinde, Cari hesap şeklinde açılan kredilerle her türlü ikrazata ait taahhütname ve mukavelenameler (Iskonto iştira senetleri taahhütnamesi -Dispans-(dahil) ve bunların temlik, yenileme, devir ve değiştirilmesine müteallik bütün kağıtlarda ve keza matlupların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temlik namelerde ikraz veya temlik edilen para miktarının veya azami haddinin gösterilmesi mecburidir... denilmektedir.

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinin 2. fıkrasında, ((Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir... hükmü yer almış bulunmaktadır.

Yazınız ekinde gösterilen ve noterlikte onaylattırılmadı istenilen devir talebi, Motorlu Araçlar Ticaret Dağıtım ve Sanayi A. Ş. ile Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. arasında düzenlenen otomobil dağıtım sistemine, imzaladığı taahhütname ile katılan kişinin bu taahhütname ile kazandığı iştirak hakkını üçüncü şahsa devretmek istediğine dair beyanını ve devralanın imzasını kapsamaktadır.

Bu işlem kesin devir sonucunu doğuran bir senet olmayıp, devre ilişkin isteği belirten bir talepname niteliği taşımaktadır. Devir talepnamesinde sözü edilen taahhütnamenin dokuzuncu maddesinde yer alan ve iştirak hakkını devralanın yeniden taahhütname dolduracağına ilişkin hüküm gereğince, devredilmek istenilen taahhütname olmayıp otomobil dağıtımına katılma hakkıdır.

Bu nedenle, noterlikte onaylanması istenilen iştirakçinin hak devir talebi nin nisbi noter harcı ve damga vergisine tabi tutulması mümkün değildir. Belli bir değeri kapsamayan bu belgenin onaylanmasından harç ve damga vergisinin maktu olarak alınması gerekmektedir.

Ancak, hak devir talepnamesinin 9. maddesi hükmü gereğince hakkı devralan kişi tarafından yeniden düzenlenecek taahhütnameden 488 ve 492 sayılı Kanun hükümleri gereğince nisbi olarak harç ve damga vergisi alınması gerekmektedir denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Fuat BİLGİN y.

(Beyoğlu 8. Noteri)