1979-2 sayılı genelge

Özü: Bedelsiz ithal talepnamelerinden, ithal edilecek malın kıymeti üzerinden, nispi harç ve damga vergisi alınması gerektiği Hak.

Ankara, 18.1.1979

 

G E N E L G E (2)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Maliye Bakanlığının, bedelsiz ithal talepnamelerinden, ithal edilecek malın kıymeti üzerinden, nispi harç ve damga vergisi alınması gerektiği hakkındaki 10 Ocak 1979 gün ve DMG : 2101104 -1513/1601 sayılı yazılan örneği aşağıda çıkarılmıştır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)

Hesap Uzmanları Kurulu

Başkanlığına

ilgi: 27.6.1978 gün ve 1978 - 25 -1/610 sayılı yazınız.

Yazınız ye Hesap Uzmanı Ali Serdar tarafından düzenlenen 8.3.1978 gün ve 541/165 - 6 sayılı Görüş Önerme Raporu incelendi.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Yasasının 6. maddesinde bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 4. maddesinde de bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılıp buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı açıklanmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan, aynı yasanın 10. maddesinde, nispi vergide, kağıtların tür ve niteliklerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın esas olacağı, belli, para teriminin ise, kağıtların kapsadığı veya bunlarda yazılı rakamların toplamını ifade edeceği açıklanmıştır.

Bu nedenlerle, Bedelsiz İthal Talepnamesi, Beyannamesi başlığı altında düzenlenen kağıtlar niteliği nedeniyle taahhütname olup, ayrıca ithal edilecek malın kıymetini de içerdiğinden; 488 sayılı yasanın 4 ve 10. maddeleri ve yasaya bağlı (1) sayılı tablonun I -Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün l/a fıkrası gereğince kapsadığı tutar üzerinden binde 5 oranında damga vergisine tabi tutulması icap eder.

Nitekim aynı konuda Merkez Bankasının müracaatı üzerine fotokopisi ekli yazımızla söz konusu kağıtların taahhütname olarak vergilendirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Harca gelince; 492 sayılı Harçlar Yasasına bağlı (2) sayılı tarifenin 1/1 inci fıkrasının, muayyen meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,50 oranında harç alınacağı ve aynı yasanın 42. maddesinin 2 nci fıkrasında da menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburi olduğu ve ayrıca 46. maddesinde ise; birbirleriyle ilgili işlerin bir arada bulunması halinde en yüksek harç alınmasını gerektiren işlem üzerinden harç alınacağı açıklanmış bulunmaktadır.

 

Söz konusu işlemlerden en yüksek harç alınmasını gerektiren taahhütname işlemi üzerinden anılan (2) sayılı tarifenin I/İ fıkrası gereğince beher imza için binde 0,50 oranında harç alınması icap eder.

Bilgi edinilmesi arz olunur.    

 

Gelirler Genel Müdürü