1979-17 sayılı genelge

Ankara, 26.6.1979

Noterler yanında çalışan personele ikramiye ödenmesi halinde, bu ikramiyelerden sigorta primi kesilmesi gerekir.

 

G E N E L G E (17)

 

Noter yanında çalışan personele ödenen ikramiyelerden sigorta primi kesilip kesilmeyeceği hususunda Sosyal Sigortalar Kurumuna sorduğumuz bir soruya verilen cevapta, 6772 sayılı kanun uyarınca noter personeline verilen ikramiyelerden sigorta primi kesilmemesi 15.2.1977 gün ve 166409 sayılı yazı ile bildirilmişti.

 

Bu kez Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü 8 Mayıs 1979 gün ve 492944 sayılı yazılarıyla; 6772 sayılı Devlet ve ona bağlı müesseselerde çalışan işçilere ilave tediye yapılması hakkında kanun ve 1512 sayılı Noterlik Kanunu hükümleri muvacehesinde yeniden incelendiğinden bahisle Bilindiği üzere, 6772 sayılı kanunla ilave tediyeler yeni esaslara kavuşturulmuş ve 1. maddesi ile hangi teşekküllerde çalışanlara ilave tediye yapılacağı belirlenmiştir. Bir teşekkülde çalışan işçiyi bu ilave tediyelerin yapılabilmesi için işçinin çalıştığı teşekkülün, 6772 sayılı kanunun 1. maddesinde sayılan müesseselerden madut olması lazım gelmektedir.

 

Diğer taraftan, idare hukuku nazariyesinde ve idari yargı içtihatlarında genellikle kabul edildiği üzere, devlet veya diğer kamu tüzel kişileri tarafından veya bunların gözetim ve denetimleri altında umumi ve kollektif ihtiyaçları karşılamak ve tatmin etmek, kamu yararını sağlamak için icra edilen ve topluma arz edilmiş bulunan devamlı ve muntazam faaliyetlere kamu hizmeti denilmektedir. Bu tanıma göre, devletin fertler arasındaki hukuki muamelelerde emniyeti temin için bazı sahalarda ifa ile mükellef olduğu, tevsik etmek, vesika vermek vazifesini yaptırdığı noterlik teşkilatının ifa ettiği hizmetin de bir kamu hizmeti olduğu şeklindeki 1512 sayılı Noterlik Kanununun 1. maddesi hükmünün mevcudiyetindeki nedenin, kamu hizmetinin kanunla kurulması gerektiği prensibinin tabii bir sonucu olarak düşünülmesi lazım gelmektedir.

 

Noterlik dairesinin resmi daire sayılacağına, kira sözleşmesinin daire adına noter tarafından yapılacağına ve noterlik dairesinin her türlü giderinin notere ait olduğuna dair Noterlik Kanununun 40. maddesi hükmü de noterliklerin" 6772 sayılı kanunun 1. maddesinde sayılan kamu müesseselerinden kabul edilmesine mesnet teşkil etmemekte ve Noterlik Kanununun 40. maddesi metnindeki resmi daire ibaresini, ceza hukuku açısından ve ayrıca kamu hizmeti gören bir müessesenin uyması gereken düzen açısından yorumlamak gerekmektedir.

 

Bu itibarla, noterler kamu görevi yapmakta ve Noterler Birliği kamu kurumu niteliğinde bir meslek teşekkülü olmakla birlikte noterlik dairesinin 6772 sayılı kanunun 1. maddesinde belirtilen müesseselerden addedilmesi mümkün bulunmadığından, noter yanında çalışan personele ödenen ikramiyelerin, 506 sayılı kanunun 77. maddesi gereğince sigorta primlerine tabi tutulması lazım gelmektedir.

 

Bilgi edinilmesini, yukarıda açıklandığı üzere noterler yanında çalışan personele ikramiye ödenmesi halinde, bu ikramiyelerden sigorta primi kesilmesi gerektiği hususunun Birliğiniz aracılığı ile tüm noterlere duyurulmasının temini istenmiştir.

Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)