1978-42 sayılı genelge

Özü: 488 sayılı kanunun    8. Md. Hak.

Ankara.   20.12.1978

 

G E N E L G E

(42)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Yabancı bir memlekette düzenlenmiş bir sözleşmenin tercüme edilmek üzere Noterliğe getirilmesi halinde 488 sayılı Yasanın son fıkrası uyarınca sözleşme aslından damga vergisi alınmasının gerekli olup olmadığı Bolu Birinci Noterliğinden sorulmuş, 5.5.1972 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 1512 sayılı Noterlik Yasasının 40. maddesinin noterliği resmi daire saymasına, esasen yabancı bir memlekette düzenlenmiş bir sözleşmenin Türkiye'de kullanılması amacıyla tercüme edilmek üzere notere ibraz edildiğine göre damga vergisine tabi olması gerektiği görüşünde olduğumuz belirtilerek, bu konuda Maliye Bakanlığı görüşü sorulmuş ve Maliye Bakanlığı da 8 Aralık 1978 gün ve GEL ; DMG ; 2101104-1544/85568 sayılı yazılarında (488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinin son fıkrasında Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalandığı takdirde vergiye tabi tutulur denilmektedir.

 

Aynı Kanunun 8. maddesinde resmi dairelerin tarifi yapılmış olup, noterler bu tarifin kapsamı dışında kaldığından resmi daire olarak kabul edilmelerine olanak yoktur.

 

Bu nedenle noterler Damga Vergisi Kanununun 8. maddesinde tarifi yapılan resmi dairelerin kapsamı dışında kaldığından, yabancı memlekette düzenlenen kağıtların suret çıkarılması veya tercümesinin yapılması için notere tevdi edilmesi, ibraz sayılmaz.

 

Ancak, yabancı memlekette düzenlenen kağıdın noterde suretinin çıkarılması veya tercümesinin yaptırılması halinde, bu, kağıdın hükmünden faydalanılmış olacağından, mezkür kağıdın 488 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tabloda belirtilen nispet veya miktarda damga vergisine tabi tutulması gerekir.) denilmiştir.

 

Bilinmesini ve gereğinin yerine getirilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)