1978-32 sayılı genelge

Özü: Noterlerin ödedikleri yakacak parasının gelir  vergisine tabi olması Hak.

Ankara,    18.9.1978

 

G E N E L G E

(32)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

 

Noterlerin çalıştırdıkları personele, aylık ücretleri dışında; memur ve emeklilere 750-1000 lira olarak ödenen yakıt parası gibi; net olarak ödeyecekleri yakacak ücretlerinin vergiden bağışık olup olmadığı hususu Maliye Bakanlığından 16.3.1978 gün ve 36-7078 sayılı yazımızla sunulmuştu.

 

Maliye Bakanlığının Ankara Valiliği aracılığı ile gönderdiği 31 Ağustos 1978 gün ve GEL: GVK/2-2150-3005/60393 sayılı yazılarında aynen Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Yasasının 61. maddesinde Ücret işverene tabi ve muayyen bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir denilmiş, aynı kanunun Gider Karşılıklarında başlığını taşıyan 24. maddesinin 4 numaralı bendinde ise, Özel Kanunlarına göre verilen yakıt bedellerinin gelir vergisinden müstesna olduğu belirtilmiştir.

 

Bu hükümler uyarınca, noterler tarafından, özel bir yasaya dayanmaksızın ödenen yakacak yardımlarının gelir vergisinden bağışık tutulması olanaksızdır.

 

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Yasasının 94. maddesinde, Tevkifi gereken verginin tediye yapan tarafından deruhte edilmesi halinde, bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile tediyeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır. denildiğinden, işçilere yapılacak yakacak yardımının net olarak belirlenmesi halinde, bu miktarın brütü bulunacak bu brüt üzerinden hesaplanan verginin iş verence yüklenilmesi suretiyle işçiye net ödeme yapılması mümkün olacaktır değinilmektedir.

Bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)