1977-24 sayılı genelge

Ankara, 16 Haziran 1977

Özü : Bedelsiz ithal talebinde bulunanların, ithal edilecek malın kıymetini de ihtiva ettiğinden,  ihtiva ettiği meblağ üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

G E N E L G E (24)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Konya 1. Noterinin bir sorusu üzerine, bedelsiz ithal isteminde bulunanların T.C. Merkez Bankasına verdikleri ithal talepnamelerinin nitelikleri yönünden taahhütname olduğundan Damga Vergisi Kanununa bağlı (1) sayılı tablonun I-l/a üzerinden binde 5 oranında damga vergisi alınması gerektiği belirtilerek Maliye Bakanlığının görüşü sorulmuştur.

 

Maliye Bakanlığı 8 Haziran 1977 gün ve GEL:DMG 2101103-721/34491 sayılı yazılarında Bilindiği üzere taahhüt; üstüne alma, üstelenme, bir şey hakkında söz verme, kendi nam ve hesabına hakiki bir şahsa veya özel yahut amme hükmi şahsına karşı yazılı veya sözlü olarak bir işin yapılmasını veya bir malın teslimini deruhte etmektir. Taahhüdün yazılı sekline ise taahhütname denir.

 

Diğer taraftan Türk Parası Kıymetini Korunma Hakkında 17 sayılı karar ve 7/6683 sayılı karara ilişkin seri III. No: 15 tebliğin 6. maddesi hükmüne uygun olarak bedelsiz ithal talebinde bulunanların T.C. Merkez Bankasına yapacakları başvurmalarda düzenledikleri, kağıt her ne kadar İthal talepnamesi başlığım taşıyorsa da, mahiyeti itibariyle taahhütname olup, ithal edilecek malın kıymetini de ihtiva ettiğinden, 488 sayılı kanunun 4 ve 10. maddeleri ve kanuna bağlı (1) sayılı tablonun 1. bölümünün l/a fıkrası gereğince ihtiva ettiği meblağ üzerinden binde 5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekir. denilmiştir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)