1977-23 sayılı genelge

Ankara, 16 Haziran 1977

Özü : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile çiftçiler arasında düzenlenen müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklindeki borç senetlerinin harç ve damga vergisinden muaf tutulması gerektiği Hak.

 

G E N E L G E (23)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

Devlet Üretme Çiftliklerinin Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü nam ve hesabına çiftçilerle yapacağı hububat üretim sözleşmeleri ve buna bağlı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile çiftçiler arasında düzenlenen müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklindeki borç senetlerinin harç ve damga vergisinden muaf tutulması gerektiğini bildiren Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 2 Haziran 1977 gün ve 15524 sayılı yazıları ile Maliye Bakanlığının 23 Mayıs 1977 gün ve GEL HARÇ/2232314-153/31337 sayılı yazılan örnekleri ekte gönderilmiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim,

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)

 

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İsleri Genel Müdürlüğü

Sayı   : 15524                                                                        

Ankara, 2 Haziran 1977

 

Konu : Bazı Noterlik işlemlerinde harç ve damga vergisi muafiyeti Hak.

 

TÜRKİYE  NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

 

Bakanlığımıza vaki başvurmalardan, Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünün Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü nam ve hesabına çiftçilerle-akdedeceği hububat üretim sözleşmeleri ve buna bağlı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile çiftçiler arasında düzenlenen müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklindeki borç senetlerinde harç ve damga vergisi uygulaması yönünden Noterliklerce tereddüte düşüldüğü ve değişik uygulamaların yürütüldüğü, bu hususta ayrıca Birliğinizden de mütalaa istenildiği öğrenilmiştir.

 

Tereddütlerin giderilmesi ve yeknesaklığın sağlanması için ilgisi nedeniyle konunun intikal ettirildiği Maliye Bakanlığından alınan ve fotokopisi ilişikte sunulan 23 Mayıs 1977 tarihli, GEL: HARÇ: 2232314-153/31337 sayılı yazıda, Toprak Mahsulleri Ofisi nam ve hesabına Devlet Üretme Çiftliği ile çiftçiler arasında aktedilen sözleşme ise, D.Ü.Ç. tarafından çiftçiye tohumluk verilmesi ve denetim altında elde edilecek mahsulün hasat sonu ofisçe satın alınması öngörüldüğü cihetle, anılan sözleşme ve buna ilişkin borç senedinin 3491 sayılı yasanın 25., 5433 sayılı yasanın 31. maddeleri ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun V/4. ve V-7. pozisyonlarında yer alan hükümler uyarınca harç ve damga vergisinden muaf tutulması gerektiği bildirilmektedir.

 

Anılan sözleşmede, Devlet Üretme Çiftlikleri ile çiftçi arasındaki doğrudan ilişkilere değinilmiş olması ve hasat sonu elde edilecek. mahsulün Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mubayaasını da kapsaması bakımından, her iki işlemin harç ve vergiden bağışık tutulması gerektiğine ilişkin Maliye Bakanlığı görüşü, Bakanlığımızca da benimsenmiştir.

 

Bilgi edinilmesini ve keyfiyetin tüm noterliklere bir genelge ile duyurulması hususunda gereğinin takdir ve ifası ile sonucundan bilgi verilmesini rica ederim.

İmza

 

Fevzi UYGUNER

Adalet Bakanı Y.

Hukuk İşleri Genel Müdürü V.

EKİ: Maliye Bakanlığına ait yazı fotokopisi. (2 sayfa)

Aslı gibidir.

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI ANKARA

GEL: HARÇ/2232314-153/31337                                                                  

23 Mayıs 1977

Ek : 30

 

ADALET BAKANLIĞINA

 

Hukuk İşleri Genel Müd.

 

İlgi:       a) 22.9.1976 gün ve 27620 ve,

b) 29.9.1976 gün ve 27994 sayılı yazılarınız.

 

Yazılarınız ve ekleri incelendi.

 

Bilindiği üzere, 3491 sayılı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanununun 25. maddesinde Ofisin müstahsilden yapacağı mubayaalara ait bulunan evrak, vesaik, senedat ve kuyut, defatir ve hülasai hesabiyeler ve menkul rehni muameleleri, damga, noter harçları, muamele vergisi ve sair her nevi tekalif ve rüsumdan muaftır. hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 5433 sayılı Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanununun 31. maddesinde de             Genel Müdürlüğün çiftçi ile münasebetlerinde tanzim edilecek borç senetleri ile borç ödeme makbuzları damga resminden ve diğer her türlü resim ve harçlardan muaftır... denilmektedir.

 

Söz konusu kanunlardaki damga resmine ait muafiyet hükümleri 488 sayılı Kanunun 31. maddesinin 7. fıkrasıyla yürürlükten kaldırılmış ise de buna mütenazır olarak kanuna bağlı (2) sayılı tablonun V/4 pozisyonunda Toprak Mahsulleri Ofisinin müstahsilden yapacağı alımlar ve menkul rehni işlemlerine ilişkin kağıtlarla Ofisin teşkil edeceği müessese ve şirketlerin kuruluşu ile ilgili kağıtlarsın ve aynı tablonun V/7 pozisyonunda da Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünün çiftçi ile münasebetlerinde tanzim edilecek borç senetleri ile borç ödeme makbuzlarının damga vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

Bakanlar Kurulunun 25.8.1975 gün ve 7/10723 sayılı kararnamesiyle de, ekmeklik hububat ihtiyacının dahilden temin edilmesi gayesiyle çiftçilerle akdedilecek sözleşmelere göre yetiştirilecek hububatın satın alınması için Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü görevlendirilmiş, 25.5.1976 gün ve 7/12052 sayılı kararnameyle de bu görev 1976-1977 dönemi için yenilenmiştir.

Görevin ifasını teminen Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünün adı geçen ofis nam ve hesabına çiftçilerle akdettiği sözleşme hükümlerine göre Devlet Üretme Çiftlikleri tarafından çiftçilere tohumluk verilerek mahsul D.Ü.Ç. nin kontrolü altında üretilecek ve bu mahsuller ofisçe satın alınacaktır.

 

Bu nedenle, Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünün Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü nam ve hesabına çiftçilerle akdettiği sözleşmelerin ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile çiftçiler arasında düzenlenen müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklindeki borç senetlerinin yukarıdaki kanun hükümleri muvacehesinde damga vergisi ve harçtan muaf tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi ve konunun tüm. noterlere duyurulması arz ve rica olunur.

 

İmza

MALİYE BAKANI Y.

Mehmet Emin ALANYALI

Aslı gibidir.