1977-1 sayılı genelge

Ankara, 20 Ocak 1977

Özü : Özel kanunlarında asılları harçtan bağışık olan işlemlerin örnekleri Hak.

 

G E N E L G E

(1)

 

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

İstanbul .3. Noterliğinin (özel kanunlarında asılları harçtan bağışık işlemlerin örneklerinin harca tabi tutulup tutulmayacağa sorusu üzerine; olumlu mütalaamızı ve bu arada Kooperatifler Kanununun 93/B maddesindeki, kooperatiflerin ana sözleşmeleri onaylandıktan sonra istenen örneklerinden; Harçlar Kanununun (2) sayılı Tablosunun II/5-a pozisyonu uyarınca beher sahifeden (2) lira harç alınması gerektiğini belirten 9.12.1976 gün ve 3981 sayılı yazımıza Maliye Bakanlığınca verilen 5 Ocak 1977 gün ve GEL: HARÇ: 2232311-23/729 sayılı yazılarında:

(l -Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı olup 1318 sayılı Kanunla değişik 2 sayılı Tarifenin II/5-a pozisyonunda, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin beher sayfasından 2 lira harç alınacağı belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123. maddesi gereğince özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle istisna edilen işlemlerden harç alınmamakta ise de; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 93. maddesinin (b) fıkrasındaki muafiyet hükmü kooperatiflerin ana sözleşmelerinin noterlerce tasdikinden doğan harca münhasır olup, tasdik olunan ana sözleşmeden suret çıkarılması işleminden doğan harçla bir ilgisi bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle, noterlerce harçsız tasdik olunan kooperatif ana sözleşmesinden suret çıkarılması halinde, bu suretin beher sayfasından 2 lira harç alınması gerekir.

2 -Öte yandan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 4. fıkrasında aslı l liradan fazla maktu veya nisbi vergiye tabi kağıtların resmi dairelere ibraz edilecek suretlerinin damga vergisine tabi olacağı hükme bağlandığından ve kooperatif ana sözleşmeleri de 1163 sayılı Kanunun 93. maddesi gereğince damga vergisinden muaf tutulduğundan söz konusu suretlerin damga vergisine tabi tutulmaması icap eder.) denilmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

Mehmet KARTAL

(Ankara l. Noteri)