1976-5 sayılı genelge

Ankara, 26 Ocak 1976

Özü: Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü ile bayi arasında aktedilen intifa hakkı sözleşmesi hak.

 

GENELGE  5

............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

............................ NOTERLİĞİNE

 

492 sayılı Harçlar Kanununun 42/2. maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehin ile ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi gerektiği halde; gemi inşa ettirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin gemi inşa eden müesseselerle veya malzemesini vermek şartıyla çalıştırdıkları küçük sanatkar iş verenlerle yaptıkları anlaşmalarda birim fiyatını esas aldıkları ve geminin maliyetini belirten kesin bir değer göstermedikleri ve bu suretle işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden harç ve damga vergisi ödemek istedikleri öğrenilmiştir. Gerek tümü için gerekse işçiliği dolayısıyla yapılmak istenen gemi inşaat sözleşmelerinde değer gösterilmesi hakkındaki kanımızı bildiren yazımız üzerine Adalet Bakanlığı aracılığı ile Maliye Bakanlığı :

-22.12.1975  gün ve 2232314 -150/66095    sayılı yazıları esaslarına göre, gemi inşaat sözleşmelerinde birim fiyatı ile birlikte geminin maliyetini belirten kesin bir değerin gösterilmesi gereğini kapsayan 15 Ocak 1976 tarih ve GEL: HARÇ : 2232314-150/2391 sayılı yazılarını;

-Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı ile müteahhitler arasında akdedilecek nakliye sözleşmelerin de bedel gösterilmesi gereğini belirten yazılan örneklerini göndermiştir.

ilişikte gönderilen mütalaalara göre işlem yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

Başkan

Mehmet KARTAL

(Ankara 1. Noteri)

 

T. C. MALİYE BAKANLIĞI

ANKARA

 

GEL: HARÇ-2232314-150/2331

Ek :1   15 Ocak 1976

 

Adalet Bakanlığına

Hukuk İşleri Gn. Md.

 

İlgi : 22.12.1975 gün ve 2232314-150/66095 sayılı yazınız.

Türkiye Noterler Birliği Başkanlığından alman 29.12.1975 gün ve 4584 sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.

 

Anılan yazının tetkikinden de görüleceği gibi; gemi inşa ettirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin gemi inşa eden müesseselerle veya malzemesini vermek koşuluyla çalıştıkları küçük sanatkar iş verenlerle yaptıkları gemi inşaat sözleşmelerinde sadece birim fiyatını esas aldıkları ve geminin maliyetini belirten kesin bir değer göstermedikleri, bu suretle de işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu harç ve damga vergisi ödemek istedikleri belirtilmektedir.

İlgide kayıtlı yazımız esaslarına göre mezkür inşaat sözleşmelerinde birim fiyatı ile birlikte geminin maliyetini belirten kesin bir değerin gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesi ve keyfiyetin Türkiye Noterler Birliği Başkanlığına duyurulması arz olunur.

 

MALİYE BAKANI Y.

İmza

 

T.C

MALİYE BAKANLIĞINA ANKARA

GEL : HARÇ-2232314-150/66095  

Ek : l   22 Aralık 1975

Adalet Bakanlığına

Hukuk işleri Genel Md.

İlgi: 12,5.1975 gün ve 13338 sayılı yazınız.

Yazınız ile eki incelendi.

Bilindiği gibi, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve. kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir, denilmektedir,.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Merkez .ve Taşra Teşkilatı ile müteahhitler arasında akdedilecek sözleşmeler, adı geçen Genel müdürlüğün satın aldığı mahsullerin yükletilmesi, boşaltılması ve taşınması hakkında müteahhitlerin. Ofis Genel Müdürlüğüne karşı taahhüdünü kapsamaktadır.

Söz konusu sözleşmelerin bu niteliğinden dolayı 492 sayılı Harçlar Kanununun mezkür 42. maddesi gereğince nisbi harç ve damga vergisi matrahına esas teşkil etmek üzere belli bir değerin gösterilmesi zorunludur.

Değer gösterilmeyen sözleşmelerin Noterliklerce kabul edilmemesi gerekmektedir. Bu zorunluğa uyulmadığı taktirde yapılan işlemlerin hukuki durumlarında bir eksiklik meydana gelmemekle beraber, noksan alınan harç ve damga vergisinin Noterlik Kanunu hükümlerine göre noterliklere tazmin ettireceği tabidir.

Bu nedenle 492 sayılı Kanunun 42. maddesindeki amir hükmüne göre söz konusu sözleşmelerde, yükletilen, boşaltılan ve taşınan mahsullerin tahmini miktarlarının belirtilmesi gerekmektedir.

Yazınız eki ilişikte iade olunmuştur. Bilgi edinilmesi arz olunur.

Maliye Bakanı Y

Abdullah Ayken DOĞAN

Gelirler Genel Müdürü