1975-33 sayılı genelge

13.9.1975

Ankara

özü : kira sözleşmelerinin bir yıl daha uzayacağı şeklinde kaydı ihtiva etmesi halinde de harç ve damga vergisinin bir yıllık kira tutarı üzerinden alınması gerekeceği Hak.

 

GENELGE (33)

 

Belli bir süre önce feshedilmeyen kira sözleşmelerinin bir yıl veya daha fazla (iki, üç, vs.) uzayacağı kaydı bulunan kira sözleşmelerinden harç damga vergisi ve kontrato resminin, bir yıllık kira tutarı üzerinden mi, yoksa daha fazla yılların kira tutarı üzerinden mi alınması gerektiği hakkında Adalet Bakanlığına yazdığımız yazıya alınan cevap örneği ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

Başkan

 

S. Halis TOKDEMİR

(Ankara 14. Noteri)

 

 

T. C.

ADALET   BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : T. N. B. 23422  Ankara 25 Ağustos 1975

Konu : Gayrimenkul kira sözleşmeleri Hak.

 

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

 

İlgi : 22 Ağustos 1975 gün ve 2819 sayılı yazınız.

 

Yukarıda tarih ve sayısı gösterilen yazınız ve konu incelendi.

Bir yıllık süre için yapılan gayrimenkul kira sözleşmelerinin, kira süresinin bitiminden önce ve taraflardan biri tarafından feshi cihetine gidilmediği taktirde, kira sözleşmesinin aynı şartlarla bir yıl daha uzatılmış sayılacağı yolunda bir kaydı ihtiva etmesi halinde de damga vergisi ve harcın bir yıllık kira tutarı üzerinden alınması gerektiği düşünülmektedir.

 

Zira, idare dilerse ihale bedelinin % 20 fazla veya noksanını yaptırabilir, şeklinde kaydı ihtiva eden ihale sözleşmelerinde % 20 fazlanın harç ve vergi matrahına esas alınamayacağı Danıştay ilgili dairesince karara bağlanmış ve Maliye Bakanlığınca da uygulama bu yola çevrilmiş olduğu bilinmektedir. Kira sözleşmelerine konulan ve esasen kanunun bir hükmünün tekrarı niteliğinde olan bu hükmün, yukarıda açıklanan olaydan ayrı bir yönü bulunmamaktadır.

Bu itibarla, muayyen bir süre evvel feshedilmeyen kira sözleşmelerinin bir yıl daha uzayacağı şeklinde kaydı ihtiva etmesi halinde de harç ve damga vergisinin bir yıllık kira tutarı üzerinden alınması gerekeceği düşünülmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

Adalet Bakanı Y.

Hukuk İşleri Genel Müdürü

imza