1974-9 sayılı genelge

Ankara, 14/3/1974

Özü : Bir asıldan doğma akit ve işlemlerde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit ve işlem üzerinden alınacağı Hak.

 

GENELGE   9

 

 

Bazı Noterliklerin Adalet Müfettişleri tarafından teftişinde; re'sen düzenlenmiş bir senetle bir borca adi kefalet akdi de bulunuyorsa 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6/2. maddesine göre harç alındığı görülmüş ve tenkit edilmiştir.

 

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6/2. maddesinde : Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları taktirde, Damga Vergisi en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit ve işlem üzerinden alınır denilmektedir.

Aynı maddenin 3. fıkrasında ise, Ancak, bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işleri de ayrıca vergiye tabidir denilmektedir.

 

Adi kefalet, alacağın asıl borçludan alınamaması veya herhangi bir sebeple tahsilinin imkansız hale gelmesi halinde hüküm ifade edeceğinden, aynı kağıt üzerine asıl işlem ve akdin taraflarından başka bir şahsın akit ve işleminin de bulunduğunu kabul etmek gerekir.

 

Bu nedenle aynı kağıtta birbirinden ayrı, müstakil iki akit bulunduğuna göre, her iki işlemin ayrı ayrı Damga Vergisine tabi tutulması, yani 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6/3. maddesinin uygulanması gerekir.

 

Bu konuda Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 18/10/1968 tarih, 66/8-22870 sayılı mütalaasında da aynı husus belirtilmiştir.Bilgilerinizi rica ederim.Saygılarımla,

 

Başkan

S. Halis TOKDEMİR

(Ankara 14. Noteri)