1974-35 sayılı genelge

Ankara, 13/9/1974

Özü : Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki Kanunun 19'ncu maddesinin (A) bendi de, Bu kanuna göre kurulmuş ve kurulacak kooperatiflere ortak olmak üzere başvuran üreticilerle, ortakların kooperatifleri ile yapacakları her türlü işlemlerin her türlü vergi ve harçtan muaf tutulacağı Hak.

 

GENELGE 35

 

1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanununun 19. maddesinin A ve B bentleri şümulüne giren işlemlerde kullanılmak üzere düzenlenen ve işlem kağıdında açıkça gösterilmek kaydıyla kooperatif yetkilileriyle ilgililerine ait imza sirkülerlerinin her türlü vergi ve harçtan muaf tutulacağına ilişkin Adalet Bakanlığından alınan 16/8/1974 tarihli, 24792 sayılı yazı aynen aşağıya çıkartılmıştır.

Bilgileriniz ve gereği rica olunur.

Saygılarımla,

Başkan S. Halis TOKDEMİR

(Ankara 14. Noteri)

 

T. C.

ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : 24792    16 Ağustos 1974

Konu : Tarım Kredi Koop. Hak.

 

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

 

İlgi : 2 Ağustos 1974 tarihli, 2421 sayılı yazınız.

 

İlgide tarih ve sayısı gösterilen yazınız ile konu incelendi.

 

1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki Kanunun 19'ncu maddesinin (A) bendi de, Bu kanuna göre kurulmuş ve kurulacak kooperatiflere ortak olmak üzere başvuran üreticilerle, ortakların kooperatifleri ile yapacakları her türlü işlemler ve bunlarla ilgili kağıt belge, senet, beyanname, taahhütname, vekaletname, makbuzların her türlü resim, harç ve vergiden yine aynı maddenin (B) bendinin (c) fıkrasında da; Kooperatiflerin yapacakları kredi işlerine ilişkin bütün belge, senet, kağıt, defter... ve-sair evrakın, bütün resim ve harçtan muaf olacakları ve (C) bendinin üçüncü fıkrasında da, Kooperatif, bölge ve merkez birliklerince Noterlere tasdik ettirilecek defterlerle belgelerden yalnız Noter ücreti alınıp harç alınmayacağı, hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

 

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerinin her türlü kooperatifler hakkında uygulanması gerekmekle birlikte, tarım kredi kooperatifleri gibi özel kuruluş kanunu bulunan kooperatiflere kendi kanunu hükümlerinin uygulanacağı da tabiidir.

 

Bu itibarla, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanununun 19'ncu maddesinin yukarıda açıklanan (A) ve (B) bentleri şümulüne giren işlemlerde kullanılmak üzere düzenlenen ve bu husus işlem kağıdında açıkça gösterilmek kayıt ve şartıyla gerek ilgililer ve gerekse kooperatif yetkililerine ait imza sirkülerlerinin her türlü vergi ve harçtan ve keza maddenin (C) bendinin üçüncü fıkrasına göre de kooperatifi temsile yetkili olanların her türlü imza sirkülerlerinin harçtan muaf tutulması gerektiği düşünülmektedir.

Bilginizi rica ederim.

Oğuz AKDOĞANLI

Adalet Bakanı Y.

Hukuk işleri Genel

Müdürü